Met webapps kun je informatie op een visuele en interactieve manier weergeven. Je kunt webapps gebruiken voor het maken van dynamische infographics, maar ook bijvoorbeeld voor een stappenplan of keuzehulp.
Wat zijn webapps?
Een webapp is een stukje software dat benaderd kan worden via een browser. Webapps maken veel en/of complexe informatie visueel en interactief. Met webapps kan functionaliteit toegevoegd worden aan een PRO-website die niet te realiseren is met de bestaande PRO-functionaliteiten.
Voor webapps maken we gebruik van moderne techniek, waarmee de veiligheid en toegankelijkheid gewaarborgd is. Webapps draaien onafhankelijk van PRO. Dat betekent dat ze ook bij updates van het platform goed blijven werken. Webapps maken het ook mogelijk om in de toekomst uit te breiden met nieuwe functionaliteiten.
Wanneer een webapp?
Een webapp kun je inzetten als de functionaliteiten van PRO niet (voldoende) geschikt zijn om bepaalde content aan te bieden. Denk daarbij aan stappenplannen, uitgebreide kaarten of content met specifieke filters.
Voorbeelden van webapps:
- Instroomcijfers Raad voor de Kinderbescherming (kaart)
- Wat telt mee voor mijn beslagvrije voet? (hulpmiddel)
- Check: meldplichtig of niet? (stappenplan)
- Wegwijzer: mag additief X in levensmiddel Y? (wegwijzer)
- Vergunningverlening ANVS (stappenplan)
- Mobiliteitsbeeld en kerncijfers KiM 2017 (jaaroverzicht)
Hoe bouw ik een webapp?
- Onderzoek eerst of de functionaliteiten van een PRO een goed alternatief zijn. Bekijk bijvoorbeeld de Keuzehulp interactieve content
- Is een webapp noodzakelijk? Om te kunnen starten met een webapp in je PRO-website, maak je gebruik van het Startpunt Webapps. Dit is een zipbestand met aanvullende technische uitleg, hulpprogramma’s en voorbeelden.
Hoe test ik een webapp?
Omdat we geen toegang kunnen verlenen tot de omgeving waar de webapp uiteindelijk wordt ingeladen, is er een representatieve preview-tool te maken. Deze is te vinden in het startpunt. Je vindt hierin de map pro-preview-tool. In de readme van het Startpunt staat hoe je de app kunt testen binnen een PRO-website.
De PRO-preview-tool werkt op dit moment voor websites die nog niet gemigreerd zijn naar het nieuwe PRO-platform. Zodra de previewtool er ook is voor gemigreerde websites, delen we dit in het startpunt.
Webapp laten ontwikkelen door een extern bureau
Wil je een webapp laten ontwikkelen door een extern bureau? Dan is er een aantal zaken om rekening mee te houden voordat je bij een of meerdere partijen een uitvraag doet.
We helpen jou hier graag mee op weg. Bekijk hier de tips voor het kiezen van een externe partij.
Technische vragen?
Laat je een webapp ontwikkelen en heeft de uitvoerende partij vragen rondom de implementatie? DPC biedt hiervoor een online technisch vragenhalfuurtje. Neem contact op met DPC om een afspraak in te plannen. Het is belangrijk dat je daarbij vooraf de vragen aan ons doorgeeft, zodat onze specialisten je goed kunnen helpen.
Hoe lever ik een webapp aan?
Voor de ontwikkeling van webapps op PRO werken we met aanleverspecificaties en een checklist. Let op: voldoet een webapp niet aan deze aanleverspecificaties? Dan is het niet mogelijk deze op je Platformwebsite te zetten.
Bij wie lever ik de webapps aan?
Je kunt nieuwe webapps en updates aanleveren bij support@beheerrijksoverheid.nl. Zorg ervoor dat je webapp voldoet aan de aanleverspecificaties en dat je de volledig ingevulde checklist bijvoegt.
Wat gebeurt er met bestaande dynamische infographics?
Eerder ontwikkelde dynamische infographics moeten overgezet worden naar webapps of een van de andere vormen van interactieve content die het cms biedt. Je vindt ze in de keuzehulp interactieve content. Heeft je site een of meerdere dynamische infographics en heb je hulp nodig bij het kiezen van een alternatief? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen
Als je lid bent van onze groep ‘Platform Rijksoverheid Online’ op Ons Communicatierijk (inlog) en daar onze updates volgt, blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt hier ook vragen stellen en je ziet wanneer we (online) bijeenkomsten organiseren.